woensdag 8 februari 2012

Terug ademruimte

Gisteren was allesbehalve een leuke dag: zoveel ademnood dat ik even vreesde terug met een klaplong te zitten. Toch bleef ik heel dapper m'n ademhalingsoefeningen doen met "bakkie". Inderdaad, een plastieken bakje met 3 buisjes, elk gevuld met een blauw bolletje. Het is de bedoeling om diep in te halen, en minstens 2 bolletjes omhoog te krijgen. Na het eten lukte dat helemaal niet meer, maar de aanhouder wint. 's Avonds gingen ze alle twee de lucht in. Tegen die tijd kon ik ook diep in en uitademen ... een hele opluchting. Vanmorgen voel ik me een stuk beter. Ik ben er zelfs in geslaagd om de ontbijttafel te dekken. Vanmorgen heb ik ook een afspraak bij de kapper. Ik wil m'n haar lekker kort laten knippen, zodat ik geen nutteloze energie in föhnen en dergelijke hoef te steken. En moest het dan toch uitdunnen (bij het type chemo dat ik normaal krijg, verlies je zelden al je haar), dan stop ik het lekker weg onder een kleurige sjaal!

Volgend bericht vond ik vanmorgen op de site van de Antwerpse krant "De Gazet van Antwerpen".
"De Vlaamse regering gaat vanaf 2014 meer dan 1,9 miljoen mensen, ofwel bijna een Vlaming op drie, laten screenen op dikkedarmkanker. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen vrijdag bekendgemaakt. Jaarlijks wil hij zo 400 sterfgevallen voorkomen.
“Uit proefonderzoek blijkt dat meer dan 40 procent van de bevolking bereid is mee te werken aan zo’n screening”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). “Want jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen darmkanker. Daarmee is het de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen, na prostaat- en longkanker. Er overlijden ieder jaar 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan deze ziekte. Bij een goed screeningsprogramma daalt het sterftecijfer met 20 procent. Als dikkedarmkanker dus in een vroeg stadium wordt vastgesteld, stijgen de overlevingskansen van de patiënt en kunnen jaarlijks 400 sterfgevallen voorkomen worden.”-

Elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar

In de praktijk zal elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar, verspreid over een periode van twee jaar, een brief in de bus krijgen met een test en  de vraag om een staal stoelgang op te sturen naar een laboratorium voor analyse. Dat staal wordt dan gecontroleerd op aanwezigheid van bloed.
Dat laatste kan er immers op wijzen dat er zich in de darm  poliepen bevinden die later kunnen uitgroeien tot kanker. De resultaten  worden na tien dagen opgestuurd naar de betrokkene en de huisarts. Als het resultaat afwijkend is, wordt de persoon doorgestuurd voor een aanvullend darmonderzoek (colonoscopie). Bij mensen die verwanten in de eerste graad hebben met dikkedarmkanker zal zo’n onderzoek meteen gebeuren."
(Bron: Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg)
Een goed initiatief! Alhoewel dikkedarmkanker blijkbaar een veel voorkomende kanker is, werd er tot nu toe - zeker in de media - bijzonder weinig aandacht aan besteed.

9 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad waar, ik wist ook niet dat het na borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen was, zo zie je maar. Je kunt er nooit vroeg genoeg bij zijn dus het is een heel goed initiatief!
  Fijn dat je weer vrij kan ademen, het lijkt me heel akelig als je merkt dat het niet goed zit!
  Veel succes bij de kapper, zal je goed doen, zo een fris kopje ;))
  Heel veel liefs, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lijkt mij ademnood een nare ervaring...ik ben blij dat je doorgezet hebt en je vanmorgen wat beter voelde!! Naar mijn gevoel zou er veel meer preventief (en ook op jongere leeftijd) kunnen worden gedaan, wat goed dat er in de krant aandacht aan besteed wordt!

  Een goed idee om een kort koppie te laten knippen, dat kost jou 's morgens minder energie! Sterkte!!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O lekker een kort koppie, helemaal goed. Wat zal je dat goed bevallen, geen gedoe van fohnen en het zit altijd goed, beetje wax erin en je bent helemaal het meisje!
  Knap vind ik het om te lezen hoe de dingen ondergaat Anne, voor ons zijn het een paar regels om te lezen maar voor jou is het een hele lange benauwde dag geweest.

  Ik hoop dat je vandaag een betere dag hebt, dat de zon nog een beetje mag schijnen op jou en je bloem. Zodat jullie beiden er wat energie van krijgen.

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het vandaag weer wat beter met je gaat, het lijkt mij erg naar als je zo benauwd bent. Goed dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan preventief onderzoek!

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat naar je zo benauwd was, vast ook heel erg eng. Knap dat je zo toch het hoofd koel houdt en doorgaat met je oefeningen.
  Is bloed in de ontlasting het enige voorteken of zijn er meer voortekenen?
  Met die wc's van tegenwoordig vliegt het meteen de riolering in dus voor ieder dan vast ook veel lastiger om te ontdekken.
  Doe dan maar de ouderwetse w.c.

  Hoop dat je even geniet van je kapper bezoekje.

  Sterkte en liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je sávonds niet meer zo benauwd was.
  Goed voorbeeld daar in vlaanderen.Zouden ze in nederland ook moeten doen. Dat vind ik trouwens ook met prostaat kanker.Een simpele bloedtest kan zoveel betekenen.
  Groetjes
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat het vandaag iets beter voelt. Ik had geen idee dat dikkedarmkanker zo vaak voorkomt, ik hoor er eigenlijk nooit van.. Zo'n screening is natuurlijk dé manier om het vroegtijdig te ontdekken!
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja heel goed...zeker...alhoewel zo'n darmonderzoek niet niks is....pffffff......ik nam geen roesje.......maar wat heb ik daar spijt van gehad......pffff....het deed zeer.......yakkes......knuffel van mij...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. War naar Anne, dat je zo benauwd was, is het nu wel een stukje beter?
  hoop dat je kappersbezoekje even een genietmomentje was voor jou!
  en wat betreft die onderzoeken, vanaf 50 jaar, ze zouden het juist op jongere leeftijd moeten doen, mijn broer was pas 48...
  en hij had eerst alleen last van zijn buik, de dokter dacht dat hij een spastische darm had, en later hebben ze gedacht aan collitis ulcerosa (wat ik ook heb)of ziekte van crohn
  in Nederland is het ook 1 van de meest voorkomende soorten kanker, maar er word inderdaad TE weinig aandacht aan besteed, dus alleen maar goed ! zo'n darmonderzoek overkom je wel

  Liefs Yvon

  BeantwoordenVerwijderen