maandag 26 maart 2012

Ik heb m'n poppenwagen volgeladen ...
Ik heb de laatste dagen met volle teugen genoten van het lenteweer. Donderdag en vrijdag hebben we heerlijk gewandeld langs de Scheldedijk. Weliswaar op een rustig tempo ... maar meer dan een uur! Wandelen gaat steeds beter en beter, alleen trappenlopen zorgt nog voor kortademigheid. Gisteren heb ik mezelf overtroffen. We zijn naar de brocantemarkt in Waterloo gegaan: goed voor een slentertocht van meer dan twee uur. Maar het resultaat mag er zijn  ... een oude rieten poppenwagen, een wereldatlas en boeken met leren rug en "schildpadkaft" voor nog geen tien euro! Op de foto mijn oogst van gisteren. Mijn "petites trouvailles" gaan beslist nog eens op de foto voor "ambrozijn en oude kant".

Vandaag heb ik mijn vijfde chemo gehad. Er hoefde voor de bloedafname niet in m'n arm geprikt. Net als vorige keer kwam er uit de poortkatheder bloed! Goed nieuws, want door de vele infusen zijn mijn aders niet meer in al te beste staat. Het bloedonderzoek zag er goed uit. Dr. V. liet ook de grafiek zien hoe de chemo langzaam maar zeker begint in te werken op de ziekte. Ook m'n lever is een stuk minder gezwollen. Binnen drie weken moet ik terug onder de scan om een duidelijker beeld te hebben. Maar de eerste resultaten dragen zeker bij tot optimisme. De Avastine mocht vandaag over één uur inlopen. Om de misselijkheid en mogelijke buikloop tegen te gaan, krijg ik een infuus met Zofran én een spuitje in de arm. Echt misselijk ben ik niet, maar het is de eerste keer dat ik een gevoel van "nausée" heb. Ik denk niet dat het van de chemo komt, maar eerder van een iets te grote portie zeewolf met puree-aardappeltjes. We worden inderdaad goed verzorgd in "Jan Palfijn" ... drankje tijdens de chemo én een middagmaal erboven op.

Tijdens de chemo had ik ook een aantal fijne gesprekken met de twee dames waarmee ik samen op de kamer lag. De ene behandeld voor borstkanker (en nu met pruik), de andere voor darmkanker. Praten met lotgenoten doet goed, je leert je eigen bijwerkingen, twijfels, ... te relativeren, én je put kracht uit het gesprek. Ook het gesprek met Bieke Maes was een opsteker. Bieke is de oncopsychologe in het ziekenhuis, en ze heeft haar naam (een bieke is in het Vlaams een bijtje) niet gestolen!. Tijdens haar bezoeken zorgt ze voor de nodige "nectar" om ons leven een stukje zoeter te maken. Vlak na m'n heelkundige ingreep had ik al een gesprek met haar, en ook tijdens de chemo komt ze af en toe langs. Het is fijn om met haar niet alleen te spreken over de ziekte zelf, hoe je ermee omgaat ... ook al zou de chemo niet aanslaan. Ik heb haar alvast beloofd een aantal titels door te sturen van boeken over kanker die ik de laatste tijd gelezen heb. Sinds een aantal weken heb ik terug een ongelofelijke "leeshonger". Ik heerlees niet alleen een reeks boeken die sinds jaren in de kast liggen te sluimeren, maar ook wat je kan bestempelen als "kankerliteratuur". Van puur wetenschappelijk, over ervaringsboeken tot new age en boeken rond "positive thinking". Ook al ben ik het niet altijd eens, zelfs de meest absurd lijkende theorieën stemmen tot nadenken.

Alhoewel kanker een zure appel is om door te bijten, stel ik het voorlopig "naar omstandigheden" goed. Veel steun van vrienden en vriendinnen (ook van jullie), een sterke relatie met m'n partner, én een chemo waar ik niet al te veel hinder van ondervind. Ik kan dus stellen dat ik "een geluk bij een ongeluk heb". Ik was dan ook intriest wanneer ik enkele weken met een jonge Marokkaanse vrouw kennismaakte. Na haar echtscheiding werd zij uitgespuwd door de gemeenschap, en bleef achter met drie jonge kinderen. Haar borst moest geamputeerd, ze verdraagt de chemo moeilijk, heeft zware financiële problemen, en heeft binnen haar milieu geen enkele hulp. Gelukkig kreeg zij via de sociale dienst van het ziekenhuis waar ze behandeld wordt, recent de nodige steun om alvast de financiële problemen op te lossen.

Liefs, @nne

p.s. In "Leven", het tijdschrift van de Vlaamse Liga tegen Kanker (nr. 50, april 2011), verscheen een artikel over Bieke Maes. In de tekst wordt de bijzondere rol van de oncopsychologen onderstreept. Ook al denk je dat een gesprek met een psycholoog niet zinvol lijkt, is het écht aan te raden om het wel te doen. Een gesprek kan immers niet alleen "opluchten", maar je bekijkt de aspecten van je ziekte en behandeling meestal op een totaal andere manier.
19 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een positieve berichten, heerlijk genieten van al die geluksmomentjes!!!!
  Wat een steun kun je ervaren van de lotgenoten, rotwoord trouwens, maar jullie ervaringen zijn goed om te delen.
  Geniet van het mooie weer en de zon.

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo fijn dat het bij jou redelijk positief lijkt te gaan allemaal. En inderdaad het feit dat je veel aardige en lieve mensen om je heen hebt maakt dat je niet zo eenzaam door de ellende heen hoeft. En zo'n uitgestoten vrouw..dat is intriest!
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. he wat positief dat het toch al aanslaat dat geeft je weer meer kracht om beter te worden
  en fijn dat je er goed over kunt praten
  ik vindt je heel sterk
  ik weet niet of ik dat zo zou kunnen, ik hoop dat de chemo alles gauw doet slinken maar je mag blij zijn dat er al iets verbetering te zien is
  en wat zielig voor die vrouw dat is toch verschrikkelijk
  geniet nog van het zonnetje extra vit .gr sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meid je bent een kanjer! Ja van de aderen herken ik, soms vervelend wanneer ze blijven proberen maar ze weten vaak een goede oplossing. Alweer de 5e chemo dus de waarden in je bloed zijn goed! Fijn dat je kunt praten met elkaar en zeker met een geweldige partner want je wereld is soms zo klein. Geniet van het heerlijke weer en blijf positief want het gaat goed in je lichaam. Lieve groet diana

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn Anne, dat je "naast" je kanker ook nog vrij goed leuke dingen kunt doen! Het lijkt me dat dat ook een opbeuring is.
  Ik hoop van harte dat de chemo goed aanslaat en ben heel benieuwd naar de volgende scan.
  Ik bewonder hoe je erover kunt praten met lotgenoten, de psychologe, je man en met ons.
  Ik wens je alle goeds en ook dat je kunt genieten van het mooie weer. Lekker buiten lezen?

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke post...ben zo blij voor je !!....geniet van alles lieverd....kus van mij....xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een goede berichten Anne, ook hier komt de kracht van jou weer duidelijk in naar voren. Je ontloopt de feiten niet, het is geen "je kop in het zand steken', maar je probeert voor jezelf een realistische wereld te scheppen van hoop en daar is helemaal niets mis mee. Ik ben heel blij dat de chemo aan lijkt te slaan en dat de lever weer iets meer zijn normale vorm terug gaat krijgen!! Ook fijn dat je tussen de chemo's door voelt dat je conditie beter wordt, dan voel je jezelf ook meteen een stuk beter. En dan is een bezoek aan een brocantemarkt de slagroom op de taart :)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Anne,
  Wát fijn om te horen dat de behandeling toch al aanslaat...pfff hele opluchting zal het voor jullie zijn !!
  Geniet van je aankopen en het mooie weer.
  Lieve groet en sterkte,Stella

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi om dit te lezen Anne! ik ben heel blij voor jou en dat de behandeling aanslaat, sterkte nog!!

  Liefs Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve Anne, ik heb groot respect voor je! Hoe je met jouw situatie omgaat, hoe je erover praat, petje af hoor! En wat ben ik blij om te lezen dat het naar omstandigheden redelijk goed gaat me je EN natuurlijk dat de behandeling nu al resultaat laat zien. Dat geeft je hoop voor de toekomst. Sterkte voor de komende tijd en ik hoop dat je nog veel meer van zulke heerlijke uitstapjes kunt en mag gaan maken.
  Lieve groeten, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een goed logje om te lezen, Anne. Fijn dat je behandeling goed gaat en blijkt aan te slaan. Ik hoor van mijn vriendin die met darmkanker in het ziekenhuis ligt ook hoeveel ze heeft aan de psychologe van de oncologie-afdeling. Fijn dat er iemand is, naast je lotgenoten, waar je mee kunt praten.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heerlijk om te lezen Anne, dat het naar omstandigheden goed gaat, en wat fijn dat je toch verschillende fijne mensen om je heen hebt waar je ervaringen en gevoelens mee kan uitwisselen, denk heel belangrijk in het hele proces.
  fijn dat je tot nu toe relatief weinig klachten hebt, hoop dat je zo de kuren door mag komen meid.
  Vind het verhaal van die vrouw zo triest dat zij op die manier zo alleen staat, helaas gebeurd dat ook vaak
  Geniet jij maar van het mooie Lenteweer en van je leuke aanwinsten !
  Lieve groet Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Positieve berichten! Fijn dat je zoveel lieve mensen om je heen hebt die je steunen en waar je je verhaal kwijt kunt.

  Geniet van het mooie weer en je prachtige aankopen.

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben heel blij te horen dat het beter met je gaat en je optimistisch bent over de behandeling. Ik heb heel wat uurtjes op die afdeling van Palfijn doorgebracht naast mijn vader die daar behandeld werd. Je zag dat het veel mensen goed deed om onder lotgenoten te zijn - het gaf hen een gevoel van 'normaliteit'.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Anne, wat heb je weer een mooi en waardewol blogje gemaakt, zo positief, daar heeft zelfs een gezond mens zoals ik baad bij. Het klinkt misschien wel gek, maar ik bedoel het zet me weer met de beentjes op de vloer na het piekeren over pietluttigheden.
  Wat fijn dat je met de psychologe mag praten en dat je ook de mogelijk hebt om met lotgenoten te spreken. Ik wens je dat je dit gevoel kunt vasthouden. Geniet maar van je aankopen, het ziet er leuk uit op de foto!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi verteld, wat een mooi en eerlijk blog verhaal. Ik ga je natuurlijk hier ook volgen. Mooie poppenwagen,heel leuk zo'n aankoop.
  Een fijn weekend. Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 18. He Anne,

  Wat een goed bericht. Ik ben heel blij voor je!! Wat komen er ook dingen op je weg waar je vroeger nooit aan dacht. Hier is ook een vrouwtje in het dorp, die heeft borstkanker gehad, die zei 'het is gek maar ik had deze periode niet willen missen in m'n leven'Het heeft m'n leven verrijkt, ik leefde maar gewoon van dag tot dag en nu heel bewust en gelukkig! (Al is het natuurlijk verschrikkelijk en gun je het je ergste vijand nog niet)

  Ik zou zeggen ga zo door!

  Heel fijn weekend,
  liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat fijn om te lezen Anne! ook heel fijn dat je iemand als Bieke Maes op je pad hebt getroffen, ik herken dat gevoel.. toen ik borstkanker had, had ik een radiologe die me ook zo goed gesteund heeft en ook zij had niet alleen een luisterend oor voor de medische kant maar zeer zeker ook voor andere dingen die speelden en ook voor mijn gezin, zo belangrijk en zo fijn!
  ik wens je alle goeds!

  liefs van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen