dinsdag 17 april 2012

Tai chi in het begijnhuis


Eindelijk was het zover! Vandaag kon ik van start gaan met de cursus tai chi. De locatie is alvast bijzonder ... de cursus wordt immers gegeven in een pand van het Antwerpse begijnhof. Naast het feit dat het begijnhof een oase van rust is, heb ik er een aparte band mee. Als peuter nam m'n kindermeisje Mariette me er vaak heen, om te bidden in de kapel. Blijkbaar was ze wanhopig op zoek naar een goede man! Toen ze die eindelijk gevonden had, zegde ze haar baantje op en mocht/moest ik naar de kleuterschool. Het begijnhof bleef me echter fascineren. Ook nu nog ga ik er graag heen om even te bezinnen in de prachtige tuin.

De cursus wordt georganiseerd in het "Onderwegshuis",  een oord voor bezinning dat enkele jaren geleden werd opengesteld door Anne-Mie en Lydia. Zodra je binnenkomt, lijkt het of je tientallen jaren teruggaat in de tijd. De tegels van de inkomhal hebben motiefjes die doen denken aan de borden van "Boch Frères", de keuken is betegeld met oude witjes en ook de vloertegels deden m'n hart sneller slaan. Elk begijnhuisje beschikt bovendien over een kleine binnentuin die de privacy van de bewoonsters garandeert. De cursusruimte onder de nok is klein, maar ideaal voor het soort workshops dat er gegeven wordt. Helaas is ze voor de cursus taï chi te klein geworden: vanaf begin mei wordt er lesgegeven op een nieuwe locatie.

De les zelf was enorm ontspannend. Je begint met een goede opwarming, met de nodige aandacht voor ademhalingstechnieken. Ik voelde meteen dat ik beter en vrijer kon ademhalen. De lesgever houdt bovendien goed rekening met het feit dat de deelnemers (ex-)kankerpatiënten zijn. Ik was de enige die momenteel in behandeling is. De meeste vrouwen hebben hun behandeling reeds een tijd achter de rug, maar blijven de cursus volgen. De volgende les (volgende week) staat alvast in m'n agenda genoteerd ... ook al wordt het een cursus mét chemopomp!
Liefs,
@nne


17 opmerkingen:

 1. Goed te horen dat je merkbaar baat hebt bij tai chi! En gezien het feit dat een aantal deelnemers nu nóg deelneemt zegt genoeg. Je beschrijving klinkt zo mooi, het moet een feest zijn om daar even te mogen zijn en te mogen genieten van al het moois om je heen!

  Een fijne avond Anne! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh heerlijk, Tai Chi, waar is de tijd naartoe dat ik hieraan begon en dacht dit mijn hele leven vol te houden.
  Misschien moet ik dat goede voornemen maar eens in de praktijk gaan omzetten :))
  En het begijnhof, dat ken ik maar al te goed, wat zou een mens geld geven om daar te mogen wonen, het straalt inderdaad een heel bijzondere magie uit.
  Kleine dingen op een dag om groots van te genieten ;)
  Liefs, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie oude sfeer in de tuin!
  Fijn dat je denkt dat het je helpt.
  Het was wel grappig, gisteren je blog dat je ging beginnen en vandaag stond in Dagblad Trouw een groot artikel over het feit dat Tai-chi zo oprukt in Europa. ALs je het wilt lezen moet je het even laten weten, dan stuur ik het naar je op.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anne,
  Wat goed van je dat je hier mee begonnen bent. Ik kan me voorstellen dat je je daar lekker en op je gemak voelt, op zo´n mooie locatie. Zal vast ook bijdragen...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Anne, wat een super omgeving voor je Tai-chi oefeningen en ik wil er alles over weten hoor. Hoe vind je het, zijn jullie al aan iets begonnen.....ik vind het super dat je er aan mee doet, het zal je echt heel goed doen.....liefs Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat je er gelijk al zo'n baat bij had. Op naar volgende week! Liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige locatie en wat fijn dat het je helpt. Ondanks alle narigheid maak je ook hele mooie dingen mee gelukkig.

  Veel liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het begijnhof doet mijn hart ook harder slaan. heerlijk die ex voto's in het kapelletje.
  de eerste keer was al een succes, ik hoop dat de volgende bijeenkomsten je ook deugd doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel fijn om te lezen dat je er baat bij hebt!
  Wat een prachtige tuin daar!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo fijn om te lezen dat het je goed doet de Tai chi!

  Liefs Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed om te lezen dat je Tai-Chi lessen zo goed voor je ademhaling zijn. En wat een prachtige omgeving om les te hebben, zeg.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een mooie locatie die rust uitstraalt en wat fijn dat je er al direct baat bij hebt!

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ziet er schitterend uit daar, heerlijk dat het meteen al helpt.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een prachtig huis, het straalt rust uit! Heel fijn dat je baat hebt bij de cursus, ik ben nieuwsgierig geworden,, ik ga ook eens googlen op tai chi.
  lieve groeten uit Urk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik kende je blog ambrozijn en .... en nu ontdek ik deze ...je gaat op een heel mooie wijze om met dat wat we niet kunnen veranderen ... tai chi, ik deed het verschillende jaren regelmatig ..nu nog af en toe ...het schept rust ...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige omgeving om daar alleen 'al' te zijn, en alles in je op te nemen, en wat een hele mooie foto's van de tuin daar.
  Heel fijn te horen dat je het meteen ook ging merken aan je ademhaling, tijdens de Workshop!

  Lieve groetjes van Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ciao!!!Grazi a te per essere passata dal mio blog!!!bellissime queste immagini,fanno sognare ad occhi aperti!!
  Ciao
  Isabella

  BeantwoordenVerwijderen